Een beter energielabel met isochips in de kruipruimte

Kruipruimten onder gebouwen zijn handig als er een keer iets met je leidingen is. Je kunt er dan gemakkelijk bij. Het nadeel van een kruipruimte is, dat er altijd een koud en vochtig microklimaat heerst. Kou en vocht komen via het grondwater omhoog en dit blijft vervolgens hangen in de kruipruimte. De kou trekt makkelijk door naar de vloer van de woning, waardoor deze koud aanvoelt en wat een negatieve impact heeft op je energieverbruik. Heb je tevens scheuren of gaten in de kruipruimte, dan heb je ook nog kans dat vocht zich een weg naar boven baant. Daarom kan het schelen als je je kruipruimte isoleert. Je kunt daarvoor isochips gebruiken.

Wat zijn isochips?

Isochips is het verkorte woord voor isolatiechips. Isolatiechips zijn eigenlijk kunststof vormpjes die door hun samenstelling een hoge isolatiewaarde hebben. Isochips worden onder andere gemaakt van polystyreen en bestaan verder voor 99% uit lucht. Piepschuim wordt hier ook van gemaakt en is dus van dezelfde samenstelling. De chips zien er uit als wat grotere vlokken of schuimpjes.

Hoe gaat het isoleren met isochips in zijn werk?

Eigenlijk werkt het isoleren met isochips heel eenvoudig. Ze worden simpelweg in een dikke laag over de bodem van de kruipruimte gespoten. Dit wordt gedaan met een grote, brede spuitslang. Het is een lawaaierige manier van werken, maar het kost maar weinig tijd en werk. De chips dekken de koude bodem af. De relatief warmere lucht erboven zoekt zijn weg naar die koude bodem en condenseert daar. Het vocht wordt dus weer teruggebracht naar de bodem en kruipt niet naar je huis.

Wat zijn de voordelen van isolatiechips?

Het is even wat investering, maar omdat je vloer veel warmer en droger is, hoef je niet meer zoveel te stoken. Hierdoor krijgt je woning een beter energielabel en daalt tegelijkertijd je energierekening. Zo verdien je je investering relatief snel weer terug. Daarnaast heb je minder last van vocht in je huis, waardoor de kans op gezondheidsklachten minder wordt. Tot slot vermindert het de kans op aantasting van het huis door vocht (zoals houtrot) en voorkomt het de kans op ongedierte dat door het vocht aangetrokken wordt. Gezien deze voordelen zou het dus een slimme investering kunnen zijn voor je huis.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek legt onze isolatiespecialist je alles uit. Hij kom tt bij je thuis om de ruimte te bekijken en de mogelijkheden te bespreken. Na afloop weet je direct waar je aan toe bent.

Net zo belangrijk, vergeet niet om de subsidie voor energiebesparende maatregelen aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *