Doe energiebewust je inkopen

Aandacht voor een beter milieu is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Om het milieu zoveel mogelijk te sparen, is een duurzaam huishouden geboden. Ga dus zo energiebewust mogelijk om met elektriciteit, verwarming, warm water en huishoudelijke aankopen. Daarvoor kun je een aantal slimme aankopen doen. Welke?

Bijna de helft van alle energie die een huishouden verbruikt, gaat op aan verwarming. Hier zijn dus de grootste resultaten te behalen voor een duurzamer huishouden. Je kunt de stookkosten flink omlaag brengen met een goede isolatie. Zowel het dak als de muren als de vloer dienen goed geïsoleerd te worden om het stoken tot een minimum te kunnen beperken. Dit kost voor een eengezinswoning met drie bewoners algauw zo’n 9.000 euro, maar met deze investering bespaar je jaarlijks wel een goeie 1.400 euro. Om de warmte nog beter in je huis te houden, kun je daarnaast al het enkelglas vervangen voor HR++ glas, geïsoleerd dubbelglas. Dit kost zo’n 1.800 euro, maar scheelt je jaarlijks ook zo’n 210 euro. Ook met een warmtepomp (5kW hybride) bij je HR-ketel kun je het energieverbruik van je huishouden flink omlaag brengen. Hier betaal je zo’n 4.000 euro voor, maar je bespaart er jaarlijks wel zo’n 300 euro mee.

Energiezuinig leven is niet de enige manier om het milieu te sparen. Je kunt namelijk ook je eigen schone energie produceren met behulp van zonnepanelen. Deze energie stoot tot wel dertig keer minder C02 uit dan energie van kolen of gas en is dus zeer milieuvriendelijk. Met voldoende panelen kun je een hoog rendement behalen, waardoor de panelen zichzelf al binnen tien jaar hebben terugverdiend. Iedere besparing erna is pure winst.

Energiezuinige producten

Verder is het altijd verstandig om bij de aanschaf van huishoudelijke producten als wasmachines, vaatwassers, ovens, koelkasten, etc. te kiezen voor de meest energiezuinige optie. Zo zijn de moderne A+++ apparaten een stuk zuiniger dan verouderde elektrische apparatuur. Ook voor energie slurpers als een eigen sauna bestaan er zuinige modellen. Deze energiezuinige sauna’s hebben geen krachtstroom nodig, maar kunnen gewoon op het lichtnet aangesloten worden. Laat je bij al je aankopen dus goed informeren over het energieverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *