Tips voor een milieu zuinig huis

Milieu zuinig huis

Duurzame woningen zijn enorm in trek. Niet alleen omdat ze beter zijn voor het milieu, maar ook omdat je er op termijn geld mee bespaart. Daarom is het raadzaam om je huis ook te verduurzamen en milieu zuiniger te maken. Daarvoor geven we je hier een aantal tips.

Ledverlichting

Al met hele kleine maatregelen maak je je huis duurzaam. Je kunt bijvoorbeeld alle verlichting in huis vervangen voor ledverlichting. Deze verlichting verbruikt een stuk minder energie en is dus veel duurzamer. Ledverlichting is wel wat duurder dan reguliere verlichting, maar aangezien ze minder energie nodig hebben, kost het gebruik minder geld, waardoor de verlichting zichzelf op termijn terugverdient.

Goede isolatie

Ook een goede isolatie is een belangrijke voorwaarde voor een milieu zuinig huis. Met goede isolatie zorg je er immers voor dat de warmte beter in je huis blijft, waardoor je minder hoeft te stoken. Vooral het dak is een belangrijke verliespost van warmte. Warmte stijgt op en zal dus voornamelijk via het dak het huis verlaten. Zorg dus voor een goede dakisolatie. Ook een goede gevelisolatie is van belang. Hiervoor wordt voornamelijk spouwmuurisolatie toegepast, een methode waarbij isolatiemateriaal wordt aangebracht tussen de binnen- en de buitenmuur. Voor deze methode zijn uiteraard wel spouwmuren vereist.

HR++ beglazing

Een andere manier om de warmte zoveel mogelijk binnen je huis te houden, is het plaatsen van HR++ beglazing. HR++ glas is geïsoleerd dubbelglas, bestaande uit twee glasplaten, waartussen zich edelgas bevindt, dat de warmte beter binnenhoudt. Ook zit er een speciale warmte weerkaatsende coating op de ruiten, die zorgt voor nog betere isolatiewaarden. Hierdoor isoleert het glas een stuk beter dan normaal dubbelglas. De ruiten zijn wel wat duurder, maar de prijs is door de lagere stookkosten snel terugverdiend.

Zonnepanelen

Ook zonnepanelen plaatsen is tegenwoordig zeer populair. Zonnepanelen produceren schone energie, die tot wel dertig keer minder CO2 uitstoot en daarmee zeer milieuvriendelijk is. Aangezien je hiermee je eigen energie produceert, hou je jaarlijks veel geld over, waardoor de panelen zichzelf op den duur terugverdienen. Een rekenvoorbeeld: om een gemiddeld huishouden volledig van energie te voorzien, heb je zo’n acht tot veertien panelen nodig, waar je zo’n 11.700 euro voor betaalt. Hiermee bespaar je jaarlijks zo’n 1.200 euro, waardoor je de panelen al na tien jaar hebt terugverdiend. Door de lange levensduur van zonnepanelen zijn de panelen daarna nog zeker vijftien jaar winstgevend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *